Kraamzorg wordt vergoed uit de basisverzekering. Voor iedereen is er een wettelijke eigen bijdrage van €4,70 per uur (2022). Afhankelijk van de verzekering wordt de eigen bijdrage voor kraamzorg geheel, gedeeltelijk of niet vergoed. Dit is terug te vinden in je polisvoorwaarden.

De standaard kraamzorg is 49 uur (bij borstvoeding)/ 45 uur (bij flesvoeding) verdeeld over 8 dagen. Bij een ziekenhuisopname wordt per nacht c.q. 6 uur/ 5.5 uur in mindering gebracht. Mocht het nodig zijn (bijvoorbeeld bij een keizersnede, extra hulp bij de borstvoeding enzovoort) dan kan de verloskundige aanbieden extra zorguren te verlenen. Dat zal in de kraamweek in overleg met jullie geregeld worden.

 

Je hebt het recht om te kiezen voor kraamzorg van een zelfstandige kraamverzorgster. De kosten c.q. vergoeding blijven hetzelfde. Na aanmelding, regelen we het verder via Kraamzorg1op1 (HKZ-gecertificeerd). Ik begeleid je met deze procedure. Tevens stuur ik je de kraamzorg-overeenkomst en maken we -in overleg- de afspraak voor een intakegesprek (week 20-25). 

 

Mocht ik door onvoorziene omstandigheden de zorg niet kunnen verlenen dan zal een ZZP-collega de zorg van mij overnemen. Uiteraard word je vooraf op de hoogte gebracht. Ik werk vooral samen met Angie Bits.

 

Daarnaast ben ik geregistreerd bij het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). Het KCKZ zorgt er middels strenge eisen voor dat je als kraamverzorgende bekwaam bent en blijft. Jaarlijks volg ik de verplichte bijscholingen (zoals: begeleiding borstvoeding, EHBO en partus assistentie) en neem ik deel aan overleggen om goed up-to-date te blijven in de kraamzorg. De zorgverzekeraars vragen ook om deze KCKZ-registratie.